Socialdemokraternas Helene Hellmark Knutsson förklarar att forskningsfusk varit fokus sedan Macchiarini-skandalen. Foto: Arne Ohlin

Klart: Hon blir ny landshövding i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir den socialdemokratiska riksdagsledamoten Helene Hellmark Knutsson som blir ny landshövding i Västerbotten.

Helene Hellmark Knutsson är född 1969 och är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och vice ordförande i näringsutskottet. Mellan 2014 – 2019 var hon minister för högre utbildning och forskning.

– Helene Hellmark Knutsson är en mycket erfaren politiker och ledare. Hennes kompetens och erfarenhet, inte minst inom högre utbildning, kommer att bidra till utvecklingen av Länsstyrelsen i Västerbottens län och till utvecklingen av länet, säger civilminister Lena Micko i ett pressutskick.

”Tillgång för vårt län”

Hon har tidigare bland annat suttit som landstingsråd i Stockholms läns landsting och kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

– Med sina goda kunskaper och erfarenheter av politiskt arbete på kommunal, regional, och nationell nivå blir Helene en stor tillgång för vårt län och vår myndighet, säger vikarierande landshövding Lars Lustig.

Helene Hellmark Knutsson tillträder den 1 augusti och har av regeringen fått ett förordnande som sträcker sig fram till 31 juli 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.