Helene Hellmark Knutsson är Västerbottens nya landshövding och chef för Länsstyrelsen. Foto: SVT

Nya landshövdingen: ”Vill bli en riktig patriot för Västerbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Helene Hellmark Knutsson är Västerbottens nya landshövding och chef för Länsstyrelsen, hon tillträdde den första augusti.

– Det känns bra att veta att man har ett förordnande på sex år för det ger en tid att sätta sig in i frågor och lära känna människor.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten har bott och verkat större delen av livet i Stockholms län och satt som minister för högre utbildning och forskning fram till 2019, nu väntar sex år i Västerbotten.

Du är född, uppvuxen och har bott nästan hela livet i Stockholm. Går det då att komma till norra Sverige och inte utgå ifrån ett storstadsperspektiv?

– Det är så klart att jag kommer ha en viss del av ett Stockholmsperspektiv, men jag vill så snabbt som möjligt komma in i och bli en riktig patriot för Västerbottens län, det känns viktigt.

Hon säger att Stockholm har sina problem och utmaningar, framför allt med trångboddhet och segregation, och att det skiljer sig mycket från Västerbotten.

– Här har man andra utmaningar, kuststäderna växer och utvecklas medan inlandet och kanske framför allt glesbygdskommunerna har problem med befolkningsminskning, så då blir det att sätta sig in i det perspektivet.

Hon menar att en utmaning är att man har en åldrande befolkning och för få i arbetsför ålder. Men hon lyfter också de styrkor som finns i länet.

– När man tittar på dom som förvärvsarbetar så är det hög företagsamhet och man har en ganska hög sysselsättningsgrad. Men det måste stärkas och det måste bli fler i den åldern som kan se att man kan leva utanför dom stora städerna och ändå få ihop sitt liv med jobb och familj.

Hur tänker du kring att tillträda under coronakrisen?

– Det är ju en väldigt speciell tid vi lever i och det som är tråkigt är ju att man inte kan träffa människor. Samtidigt blir det också ett sätt att redan nu komma in i ett viktigt ansvarsområde som vi har och det är ju att samordna vid kriser och det har ju Länsstyrelsen gjort.

Hon säger att Västerbotten har klarat pandemin på ett bättre sätt än andra delar av landet, speciellt inom äldreomsorgen, med lägre dödlighet och liten smittspridning. Hon tror att det beror på tydligt samarbete mellan olika nivåer redan från början.

– Man har lagt undan prestigen och löst problemen och det gillar jag, så det känns ju också spännande att få komma till ett län som har hanterat det här svåra på ett så bra sätt som var möjligt.

Se vilket lag nya landshövdingen egentligen håller på i klippet ovan.

Landshövdingens uppdrag

Landshövdingen är regeringens företrädare i länet och utses ofta i ett sexårigt förordnande, som i vissa fall kan förlängas. Landshövdingen ska samordna den statliga verksamheten i länet, följa länets tillstånd och informera regeringen om länets behov.  

Landshövdingar infördes i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden (län). Det är regeringen som utser landshövdingen.  

Källa: lansstyrelsen.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.