Företaget Livio vann upphandlingen åt Region Västerbotten och fortsätter med fertilitetsbehandlingarna Foto: AP

Klart: Livio fortsätter med IVF-behandlingar i norr

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbottens fertilitetsvårdsavtal har löpt ut och upphandlingen drog ut på tiden. Men nu beslutar hälso- och sjukvårdsnämnden att företaget Livio fortsätter assistera de fyra regionerna i norr med fertilitetsvård i tre år till.

För dem som har svårt att få barn på naturlig väg och vill ha hjälp på en fertilitetsmottagning kan pusta ut litegrann. Livio AB fortsätter med IVF-behandlingarna i länet efter beslut i hälso- och sjukhusnämnden på torsdagen.

”Viktig verksamhet”

– Det är bra att vi börjar komma till beslut och att vi får en långsiktighet i det här. Det är en viktig verksamhet, säger ordförande Anna-Lena Danielsson (S) under en presskonferens.

Detta innebär att företaget assisterar regionen med fertilitetsvård i tre år framöver med möjlighet till ett års förlängning. Men först måste beslutet vinna laga kraft. Övriga anbudssökare har tio dagar på sig att överklaga.

Nya lokaler

Företaget har sedan tidigare fått sitt första avtal med regionen förlängt fram till juni 2023. Det nya avtalet innebär däremot att de inte kommer fortsätta driva verksamheten i sjukhusets lokaler. Vart mottagningen kommer flytta är i nuläget oklart.

– Det är liten verksamhet under sommaren. Det borde vara rätt period att gå över och byta lokal, säger Kjell Bäckman (V) 2:a vice ordförande.

– Det känns bra att vi kan dra igång så att patienterna kan känna trygghet för det här, tillägger han.

Vad vill ni säga till barnlösa som känt oro och påfrestning över att inte veta?

– Vi har lyssnat både på dem och på vårdpersonalen och det här är resultatet. Jag är glad att vi kommit så här långt, säger Anna-Lena Danielsson (S).

Detta har hänt:

Den 23 september 2022:

Upphandlingen för IVF-behandlingar för 2023 är ännu inte klar i region Västerbotten. Enligt hälso- och sjukvårddirektören Brita Winsa beror fördröjningen på faktorer som regionen inte kunnat påverka.

Den 9 december 2022:

På sociala medier och forum på nätet delar barnlösa med sig av sin oro. SVT intervjuar ”Emma” som bekräftar att ovissheten är påfrestande.

Den 15 december 2022:

I sista stund förlänger regionen avtalet med Livio, det företag som utför assisterad befruktning på uppdrag av region Västerbotten, till juni 2023. Det beskrivs som en nödlösning.

När beslutet tas har företaget redan börjat skicka patienter till exempelvis Stockholm, Göteborg och Falun genom det fria vårdvalet. Patienterna får stå för resa, boende och transport av embryon själva.

Den 30 mars 2023:

Beslut om upphandling gällande IVF-behandlingar i regionen tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.