Lycksele avskaffar nämnder

Uppdaterad
Publicerad

I Lycksele vill man göra om den politiska organisationen för att göra arbetet mer stringent. De ska avskaffa flera nämnder och istället lägga uppgifterna i kommunstyrelsen (KS) och i utskott som är underställda KS.

Det är främst Socialdemokraterna och Moderaterna som varit för det här förslaget som bollats flera gånger i kommunfullmäktige. De mindre partierna har protesterat och menar att det handlar om maktkoncentration och minskad demokrati.

Två stora nämnderna blir kvar

Under måndagens kommunfullmäktige kom man fram till ett gemensamt beslut att avskaffa tekniknämnden och personalnämnden men behålla de två stora – utbildningsnämnden och socialnämnden som står för cirka 80 procent av budgeten.

– Sen kommer vi införa en annan förändring, att ha tre beredningar; en för tillväxt med fokus på näringsliv, en allmän för olika frågor som dyker upp och en traditionell valberedning, säger Stig-Lennart Karlsson (S), organisationskommittén.

Karlsson förklarar att tanken med beredningen är man ska kunna plocka in folk som är utomstående så som föräldrar, ungdomar eller liknande som är involverade i specifika frågor och kan fungera som ett språkrör utåt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.