Från 1 maj 2022 krävs förarbevis för att framföra vattenskoter. Foto: TT, Bøe, Torstein

Klart med förarbevis för vattenskoter

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 maj nästa år krävs förarbevis för den som kör vattenskoter. Redan i sommar, från 1 juli, ska förare kunna utbilda sig för att vara redo till nästa säsong.

– Det är kort om tid både för utbildare och förare, säger Bo Bergström, sektionschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kravet på förarbevis för vattenskoter börjar gälla den 1 maj 2022. För att få ta ett förarbevis krävs att man har fyllt 15 år och genomgått en utbildning som är både teoretisk och praktisk. Utbildningen tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov.

”Börja boka elever”

För att den som vill ha sitt förarbevis redo till nästa säsong kommer det redan från 1 juli i år att gå att ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen. I nuläget har ett 40-tal utbildare runt om i landet visat intresse för att starta utbildningsverksamhet.

– Målet är att inga förare ska bli strandsatta under nästa säsong. För att lyckas med det behöver utbildarna börja boka in elever på sina utbildningar på en gång, säger Bo Bergström, sektionschef på Transportstyrelsen.

Utbildning på flera orter

Medborgarskolan Nord är en av de som planerar att börja utbilda vatteskoterförare i Norr- och Västerbotten. Teoridelen kommer att hållas på distans och de praktiska provet kommer finnas på flera orter.

– Det är jättespännande, just nu har vi ett övningsområde i Piteå som vi kan använda i sommar. Till nästa år siktar på att ha övningsområden i Skellefteå, Umeå och Lycksele, säer Helene Jacobsson, utvecklingsstrateg Medborgarskolan.

Den som i dag har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter.

Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer