Kravet på förarbevis för vattenskoter börjar gälla den 1 maj 2022. För att få ta ett förarbevis krävs att man har fyllt 15 år och genomgått en utbildning som är både teoretisk och praktisk. Utbildningen tar ungefär två dagar och avslutas med ett prov.
”Börja boka elever”
För att den som vill ha sitt förarbevis redo till nästa säsong kommer det redan från 1 juli i år att gå att ansöka om förarbevis hos Transportstyrelsen. I nuläget har ett 40-tal utbildare runt om i landet visat intresse för att starta utbildningsverksamhet.
– Målet är att inga förare ska bli strandsatta under nästa säsong. För att lyckas med det behöver utbildarna börja boka in elever på sina utbildningar på en gång, säger Bo Bergström, sektionschef på Transportstyrelsen.
Utbildning på flera orter
Medborgarskolan Nord är en av de som planerar att börja utbilda vatteskoterförare i Norr- och Västerbotten. Teoridelen kommer att hållas på distans och de praktiska provet kommer finnas på flera orter.
– Det är jättespännande, just nu har vi ett övningsområde i Piteå som vi kan använda i sommar. Till nästa år siktar på att ha övningsområden i Skellefteå, Umeå och Lycksele, säer Helene Jacobsson, utvecklingsstrateg Medborgarskolan.
Undantag från förarbevis:
Den som i dag har ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning behöver inte gå utbildningen för vattenskoter.
Inte heller den som har en yrkesutbildning till fartygsbefäl. Undantag från kravet på förarbevis gäller också vid statliga myndigheter, vid sjöräddning och organiserad tränings-, tävlings- och uppvisningsverksamhet.
Källa: Transportstyrelsen