Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Eriksson är vd för flybolaget Jonair som ska sköta trafiken över Kvarken. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Klart med ny flyglinje över Kvarken – ska trafikeras med elflyg om fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst startar en ny flyglinje mellan Umeå – Skellefteå – Karleby – Jakobstad. Flyglinjen ska från början flyga på 50 procent miljövänligare biojet. Men planen är att sträckan 2026 ska trafikeras av elflygplan.

– Det kanske inte är världens största flyglinje, men kanske en av de viktigaste, säger Skellefteås flygplatschef Robert Lindberg.

Det är i ett samarbete kring elflyg mellan Skellefteå Flygplats och Karleby – Jakobstads flygplats som den nya linjen startas.

Stor kapacitet för laddning finns redan på plats och annan infrastruktur som krävs för eflyg. Enligt flygplatschef är planen Robert Lindberg att byta ut jetplanen till elflyg så snart de finns att köpa på marknaden.

– Vi ska vara först i världen, det är målsättningen, säger Robert Lindberg.

Sträckan Skellefteå – Karleby är femton mil fågelvägen men tar idag minst sju timmar att resa då man måste köra runt Bottenviken eller ta färjan mellan Umeå och Vasa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.