Foto: Pressbild.

Klart: Nu ska vattenkraftverket i Åman rivas

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå Kraft beviljas tillstånd av mark-och miljödomstolen att riva Åmans nedre kraftverk. Det blir första gången på 108 år som företaget river ett vattenkraftverk som är i drift.

Skellefteå Kraft köpte vattenkraftverket Åman Nedre i Åmsele för sju år sedan. Då fanns krav på snabbare och mer effektivt genomsläpp i dammen, men när företaget presenterade hur de tänkt åtgärda bristerna var det för sent.

LÄS MER: River vattenkraftverk i Åman

Kraftverkets tillstånd hade upphört, och mark – och miljödomstolen krävde en helt ny prövning. Frågan innehöll emellertid viss problematik eftersom Åman är ett biflöde till Vindelälven, som enligt miljöbalken skyddas mot utbyggnad av vattenkraft.

Men nu har frågan prövats och mark-och miljödomstolen lämnar Skellefteå Kraft tillstånd att riva vattenkraftverket med tillhörande anläggningar och återställa åfåran till naturlikt skick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.