Foto: SVT

Klart: Ny stor flygplats byggs i Mo i Rana

Uppdaterad
Publicerad

I mars rapporterade SVT Nyheter Västerbotten om att den norska regeringen beviljat 1,47 miljarder norska kronor för att bygga en flygplats i Mo i Rana. Och nu är det klart. Den norska riksdagen har klubbat beslutet om att bygga flygplatsen – och att det ska ske skyndsamt.

Den norska tidningen Ranablad skriver att det var en enhällig riksdag som natten mot tisdag röstade för att den nya stora flygplatsen ska byggas. I och med beslutet meddelade de att ambitionen är att byggstarten ska ske så snabbt som möjligt.

LÄS MER: Nu byggs ny storflygplats i Mo i Rana

Hela 168 av 169 riksdagsledamöter röstade för att flygplatsen ska byggas i Mo i Rana. Så väl regeringspartier som samarbetspartier samt nästan hela oppositionen vill att byggstarten ska ske så snart som möjligt.

– Vi är mycket nöjda med att en rad parlamentariker från både proposition och opposition längtar efter att komma igång. De förstår att Helgeland har ett potentiellt näringsliv och därför förtjänar ett flyg på linjen med andra regioner, säger Henrik Johansen, dagligledare i Polarsirkelen lufthavnutvikling som är ett av hörnstensföretagen i åtta kommuner, till Ranablade.

LÄS MER: Ny flygplats i Mo i Rana

Förhoppningen är att första spadtaget ska tas under 2018 och kunna generera många nya arbetstillfällen, även för västerbottningarna. Man tror även att det kommer att påverka besöksnäringen i Storuman.

– Den investeringen som man gör i Mo I Rana med en ny flygplats kommer att ha effekt över hela regionen. Det är klart att en internationell storflygplats kommer att ha en stor påverkan framförallt för besöksnäringen i Hemavan-Tärnaby. Det kommer att märkas med fler internationella besökare, sa Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storumans kommun, till SVT tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer