Foto: SVT

Klart: Stoppförbud införs efter turistkaos på Vildmarksvägen

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra sommarens trafikkaos längs Vildmarksvägen har nu Länsstyrelsen infört stoppförbud. Fram till mitten av juli blir det förbjudet att stanna längs vägen – för att inte stressa renkalvarna i området.

– Det här beslutet gör att renarna förhoppningsvis får det lite lugnare i sina vägpassager, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten.

Vildmarksvägen som sommartid gör att turister kan ta sig in i Jämtland och Norge över Stekenjokk har blivit ett allt populärare resmål. Förra sommaren körde 47 000 fordon över fjället. Nästan en fördubbling jämfört med året innan.

Över Vildmarksvägen går en flyttled för renarna och det är när renarna ska passera vägen som kaos uppstår, då strömmen av bilar och husbilar blockerar vägen. Den här tiden på året när kalvarna är små är renarna extra känsliga för störningar.

Det är därför Länsstyrelsen i Västerbotten nu fattat beslut om ett stopp- och stannandeförbud på Västerbottenssidan av fjällvägen. Förbudet gäller från 6 juni då vägen öppnas fram till 15 juli.

Hör landshövdingen om beslutet i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.