Foto: TT.

Klart: UIK sparkar alla tränare

Uppdaterad
Publicerad

UIK:s ekonomiska kris har nått sin kulmen. Nu väljer de att sparka alla tränare.

Under 2000-talet har Umeå IK vunnit damallsvenskan sju gånger, men nu är det åtta år sen det senaste guldet och de senaste åren har laget haft stora ekomoniska problem.

På måndagen kom så beskedet från UIK:s styrelse: tränarstaben Maria Bergkvist (huvudtränare), Joakim Blomqvist (assisterande tränare/psykolog) och Johan Norberg (målvaktstränare).

”Vi väljer att avsluta samarbetet med tränarstaben kring Umeå IK FF:s damallsvenska lag samtidigt som de gör en kompetensinvestering och kompetensförstärkning i hela organisationen” skriver de i ett pressmeddelande.

Trots detta vill UIK fortsätta vara en damallsvensk fotbollsklubb.

Läs mer: Styrelsen dröjde med besked

Då presenteras en ny tränarstab

Anderz Andersson, ordförande i UIK, kommenterar:

– Vi har inte alla löst problemen. Det här är första steget i en plan för tre år framåt. Vi måste se över spelartruppen och övrig personal för att spara mer pengar framöver. Tränarna har gjort vad de har kunnat, det är jag övertygad om. Samtidigt får man kommer ihåg att vi har haft mycket skador i år.

En ny tränarstab hoppas vara klar i veckan som kommer, meddelar Anderz Andersson. En ny organisation kring laget väntas också.

1,6 miljoner saknas

– Ekonomiskt saknar vi 1,6 miljoner kronor fortfarande. Vi vill bli en 20-klubb med 20 sponsorer som hjälper oss ur situationen, säger Anderz Andersson.

Flera av spelarna har nu visat sitt missnöje. Bland annat säger Lina Hurtig att hon inte står bakom beslutet. Rita Chikwelu säger att hon är osäker på om hon har någon framtid i klubben, och tillsammans med sju andra spelare har hon skrivit ett öppet brev.

SVT har försökt nå huvudtränaren Maria Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.