Susanne Aidanpää. Foto: Pressbild

Ekonomidirektören avskedas – tar ärendet till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart att Umeås ekonomidirektör Susanne Aidanpää avskedas från sin tjänst.

– I dag har vi lämnat besked om att avskeda ekonomidirektören, säger Stefan Larsson, förhandlingschef, Umeå kommun.

Varför då?

Chefer i Umeå kommun avstängda

– Dels utifrån den utredning där Ernst and Young kommit fram till att det finns brister i beslutsunderlag och underlag till kommunfullmäktige. Dels för att det förekommit kränkande behandling av medarbetare, säger Larsson.

Förtäckta hot när brister påtalades

Han refererar även till ett tillfälle där Aidanpää på eget bevåg höjt budgetramen med 70 miljoner kronor utan att det först tagits upp i kommunfullmäktige.

Larsson menar att den kränkande behandlingen av medarbetare delvis handlar om förtäckta hot som ekonomidirektören skickat till tjänstemän som reagerat på hennes agerande. Någonting han ser som extra besvärande.

– Medarbetare har berättat att de fråntagits arbetsuppgifter, att man har blivit utsatta för hot, e-post som som man uppfattar som förtäckta hot där det står att man ska vara försiktig med det man gör, säger Larsson och fortsätter.

– Hon måste ha vetat om detta och har ändå valt att göra så här. Det är svårt att se att det inte skulle vara medvetet.

Krävs goda skäl

Att avskeda en anställd är en arbetsrättslig åtgärd som också ställer höga krav på att arbetsgivaren kan motivera beslutet.

– Det ska finnas laga grund, och det tycker vi absolut att det gör. Det är den sammantagna bilden, kopplingen mellan förtäckta hot och att medarbetare har påtalat brister, säger han.

Susanne Aidanpääs avsked gäller från 15 juli, hon får inget avgångsvederlag. Nu är det upp till kommunen att påbörja rekryteringen av en ny ekonomidirektör.

Aidanpää tar ärendet till domstol

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Susanne Aidanpää, hon svarar via SMS att hon inte orkar uttala sig om det här ännu. Hon avslutar däremot sitt SMS med:

– Det jag kan säga är att jag kommer ta frågan vidare till domstol, skriver Susanne Aidanpää.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer i Umeå kommun avstängda

Mer i ämnet