Bilden är en illustration av var strandpromenaden är tänkt att gå, inte hur den ska se ut.

Klartecken för strandpromenad i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele är nu ett steg närmare att få en strandpromenad vid Umeälvens västra kant, från Gammplatsen till bron över älven längs E12:an. Igår fick bygget tillstånd av Mark- och miljödomstolen. Nu fattas egentligen bara materialet att bygga med.

Lycksele kommun har sedan många år tillbaka planerat att bygga en strandpromenad längs Umeälvens västra strand. Ärendet har nu prövats i Mark- och miljödomstolen, som gett tillstånd.

– Det här är nåt som varit planerat länge. Det brukar ta tid att få rättighet att arbeta i vatten och så. Så därför har vi sökt tillstånd så att det ska vara klart, säger Karin Gottfridsson på gatu- och parkenheten.

Planer sedan 90-talet

Faktum är att den första detaljplanen antogs redan i början av 90-talet. Strandpromenaden blir en förlängning av en redan befintlig gång- och cykelväg som följer älvkanten och svänger in under E12, cirka 150 meter från brofästet. Den nya sträckningen planeras fortsätta uppströms fram till kultur- och naturområdet Gammplatsen, en sträcka på omkring 1 400 meter.

När bygget kan komma igång är inte klart.

– Man avvaktar på att få bergmassor i närheten för att kunna fylla ut i Umeälven, säger Karin Gottfridsson.

Bergmassorna ska fylla ut strandremsan, för att på så vis skapa en plattform där en gång- och cykelväg (kallad strandpromenaden) kan anläggas.

– Det var aktuellt att Eon skulle bygga om, eller renovera tre dammar här i Umeälven och att man därigenom skulle kunna få bergmassor. Det finns planer på det, men det är oklart när det ska ske, säger Gottfridsson.

Det är det man väntar på?

– Det kan man säga.

Enligt beskrivningen av projektet kommer det med en del positiva konsekvenser. En gång- och cykelväg förväntas bli en mer attraktiv och tillgänglig vattennära rekreationsmiljö i tätorten och den nya strandpromenaden förväntas även bidra till att luftkvaliteten förbättras i kommunen och i förlängningen även folkhälsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.