Det var på berget Stuorra Tjåhka öster om Tärnaby som tonåringarna fastnade. Foto: Lukas Deininger/SVT

Tonåringar fastnade på klippavsats utanför Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

Två pojkar i tonåren fastnade på en klippavsats på en bergvägg vid toppen av berget Stuorra Tjåhka. Klippavsatsen låg högt från marken och pojkarna kunde inte röra sig med risk för att ramla ned. Efter flera timmar kunde de räddas med hälsan i behåll av fjällräddare och helikopter.

Vid 18-tiden på måndagskvällen fastnade två pojkar i tonåren på en klippavsats vid toppen av Stuorra Tjåhka, två mil öster om Tärnaby. Pojkarna var ute och fjällvandrade, en av dem van vid vid fjällvandring, men båda var utan klättringsutrustning.

En räddningsinsats bestående av alpina fjällräddare samt polishelikopter skickades ut och lyckades vid 21.30-tiden säkra pojkarna med hjälp av fjällräddare och klätterrep som skickades ner. Vid den tiden var faran för att pojkarna skulle falla ner över, och en halvtimme senare hade de båda klättrat upp till toppen av berget tillsammans med fjällräddare varifrån de flögs ner med polisens helikopter.

”Slitna men vid god vigör enligt fjällräddare på plats”, skrev polisen på deras hemsida.

Klockan 22.40 skickade polisen ut en sista uppdatering om att den dramatiska räddningsinsatsen var avslutad. Pojkarna var inte i behov av vård, skrev de då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.