Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lägger ihop det som ett pussel” – hör Klaus Andrei berätta hur han gör för att minnas och se när läraren testar hans unika förmåga. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Klaus, 18, i Umeå har memorerat 10 000 pi-decimaler – se hur han gör för att minnas

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieeleven Klaus Andrei, 18 år, kan räkna upp 10 000 pi-decimaler utantill. Det är bara drygt 30 personer i världen som klarat detta, enligt sajten Pi world ranking.

– Nästa naturliga mål är 20 000 och där bör jag vara i juni, säger Klaus.

Det var efter en tävling på Dragonskolan i Umeå, på internationella pi-dagen den 14 mars förra året, som Klaus fick upp ögonen för sin förmåga att memorera pi-decimaler.

För några veckor sedan filmade läraren Mikael Frängsmyr Svahn när Klaus felfritt räknade upp alla tiotusen decimaler som han lärt sig, två andra lärare kontrollerade siffrorna i realtid.

”Inte så bra på namn”

Han har även memorerat mycket annat, så som i princip alla registreringsskyltar i sin hemkommun. Även datum kommer han ihåg.

– Jag är inte så bra på att komma ihåg namn, men då jag försöker memorera något så går det bra. Jag testade att memorera random finska ord en gång och jag skulle nog kunna rabbla alla de orden idag, säger han.

Klaus behöver bara höra några decimaler bland de 10 000 han memorerat för att sedan kunna fortsätta räkna därifrån.

Se när läraren Mikael testar hans unika förmåga i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.