Foto: Privat/SVT.

Klipp dig – och berätta din historia

Uppdaterad
Publicerad

Från slutet av den här veckan kan kvinnor i Umeå dela med sig av sina historier på fem frisersalonger i staden. Det är Kvinnohistoriskt museum som vill samla nya berättelser för att skriva ny historia.

Den här veckan börjar ett Kvinnohistoriska museet samla in berättelser från kvinnor på fem olika frisersalonger i Umeå. Det är ett samarbete med salongerna där kunderna kan dela med sig av av sin historia.

Utställning på kvinnodagen

Det hela ska bli till en utställning på Kvinnohistoriska som öppnar den 8 mars, på Internationella kvinnodagen. Även på museet kan man dela med sig av sin historia.

– Det kan handla om din granne, om hur det är att vara kvinna i Umeå. Det kan vara om en kvinna som har irriterat dig eller om en kvinna som har gjort dig glad, säger Linda Noreen, museipedagog och programproducent på Kvinnohistoriskt museum.

Papper och penna fungerar

Berättelserna samlas in under januari och under februari. De sammanställs sedan för att bli till en utställning som öppnar på museet på den Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Antingen kan berättelserna skrivas ner med gammal hederlig papper och penna, eller så kan man använda sig av en platta som finns på salongerna. Även på Kvinnohistoriskt museum kan kvinnor dela med sig av sin historia och sina berättelser. Detta ses som ett experiment att ”bygga en inkluderande framtid med”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer