Klirr i kassan för Umeå2014

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterades en delrapport på vilka intäkter som Umeås kulturhuvudstadsår genererat. En prognos som visar att varje kommunalt satsad krona gett 4,50 tillbaka.

Kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) kallade till presskonferens på måndagen. Revisionsbolaget PwC har utvärderat vilka intäkter som Europas Kulturhuvudstad 2014, Umeå, inbringat sedan satsningarna startade för fem år sedan.

– Av de 100 miljoner kronor som Umeå kommun satsat har vi fått tillbaka 350 miljoner utifrån. Pengar vi aldrig skulle ha fått om vi inte varit kulturhuvudstad, säger Rönnmark.

Överträffar budget

Intäkterna utifrån är bland annat EU-bidrag, statligt ramanslag och statlig finansiering från kulturinstitutioner som exempelvis Svensk Film. Kulturhuvudstadsutskottet hade budgeterat med en sammanlagd siffra på 410 miljoner kronor – men prognosen lovar mer.

– Som det ser ut nu kommer vi att överträffa målet med drygt 44 miljoner. Och vilken satsning ger 4,5 gånger tillbaka ekonomiskt?, frågar sig Rönnmark retoriskt.

Stort medialt intresse

Kommunalrådet säger också att synergieffekterna varit många tack vare kulturhuvudstadsåret. Turistnäringen slog rekord, arbetslösheten minskade och medieintresset var enormt.

– Tysk tv sände 48 minuter om kulturhuvudstaden Umeå på bästa sändningstid. Och så har det sett ut runt omkring i världen.

I utvärderingen saknas resultatet från en medborgarundersökning som gjordes under 2014.

Vad tycker Umeåborna?

– Jag kan inte spekulera i vad undersökningen säger, rapporten ska vara komplett i juni. Men frågar du folk på gatan så tror jag inte att de skulle vilja vara utan kulturhuvudstadsåret, säger Rönnmark.

Ni har fått kritik mot ett smalt utbud. Har ni lyckats locka de som stått utanför kulturlivet förut?

– Det kommer att redovisas, men det vi hittills kan se är att många fler gått på kulturarrangemang och fler fått kulturupplevelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.