Simhallen i Lövånger är Skellefteå kommuns minsta, men det är den som just nu röner det största intresset från omvärlden. Allt bakteriedödande klor är nämligen avlägsnat ur bassängen sedan en vecka tillbaka.
Ett annat kemiskt medel, en kvartär ammoniumförening, ska bekämpa smutsen som badgästerna för med sig i vattnet. I förra veckan plumsade de första badgästerna i det klorfria vattnet, och under försöksperioden tas vattenprover av olika slag varje dag.
– Vi vill veta om vattnet innehåller bakterier, säger biträdande projektledaren Carina Backman.
”Måste få död på mikroorganismerna”
När simhallen avklorades försvann också den karaktäristiska simhallslukten i luften. Eleven Wilmer Fagerheim tycker att det skummar mer och kliar mindre.
Det alternativa medlet är granskat av kemikalieinspektionen, och används sedan tio år för att rena mindre privata badtunnor och pooler. Nu ska det undersökas om det funkar i fullstora anläggningar. Kåre Eriksson är docent i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet och den opartiske expert som leder projektet.
– Vi måste få död på mikroorganismerna så att man inte blir sjuka, men en annan aspekt är att klor irriterar personal och badgäster, säger Kåre Eriksson.
Badhuspersonal tvingades byta jobb
Klor är väl etablerat för att rena dricksvatten och badvatten. Men klor i olika former kan också vara ett gift och orsaka besvär. Trikloraminerna i luften har tvingat ett dussintal badhusmedarbetare i Skellefteå att byta jobb.
Men förre badmästaren Gunnar Marklund är kvar i simhallsmiljön. Han sköter om vattenreningen vid Eddahallen inne i stan och han tar den moderna klorhanteringen med lägre doser och säkrare metoder i försvar. Marklund är skeptisk till den nya metoden.
– Det är för långsam bakteriedödning, Då duger det inte i stora offentliga miljöer, tror jag, men vi får vänta och se, säger Gunnar Marklund.
”Luktar mer insjö”
Badgäster blir mindre exponerade för kloret i simhallsmiljön. Men läraren Maria Olofsson upplevde ingen större skillnad.
– Vi får se vad testerna visar, men jag tror att barnen uppskattar att slippa röda ögon och klåda, säger Maria Olofsson.
Badgästen Ann-Kristin Johansson är positiv.
– Att slippa klorlukten är bra, det här luktar mer insjö, säger hon.