Foto: TT

Knark oproblematisk anser majoriteten

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste mätningen visar att den svenska befolkningen har en alltmer liberal syn på droger. Ett nätverk mot droger är oroad och satsar nu på att bekämpa drogerna i krogmiljöerna.

Det är nätverket Krogar mot knark som beställt undersökningen om svenskarnas inställning till narkotika. Den visar att 52 procent av befolkningen anser att droganvändandet är mer eller mindre oproblematiskt. Det är en ökning med 5 procentenheter sedan förra årets mätning och 15 procentenheter sedan mätningen som gjordes 2012.

– Det är  i åldersgruppen 18-29 år där man ser en mer drogliberal attityd, säger Cecilia Sandén på Umeå kommuns brottsförebyggande råd, UmeBrå, säger Cecilia Sandén, lokal samordnare för Krogar mot Knark i Umeå kommun.

Riktigt vad det beror på vet man inte riktigt.

– Det finns en allt mer droglibral inställning globalt sett och kanske inspireras ungdomar av det, säger Cecilia Sandén.

Mindre knark på krogen

Samtidigt sjunker siffran över hur många personer som uppmärksammat droganvändande av andra i krogmiljö. I området Norrland säger fyra procent att de uppmärksammat droganvändande på krogen. 2103 var siffran 11 procent vilket innebär en minskning på 7 procentenheter vilket är den största minskningen i Sverige.

– Vi gläds åt att färre kroggäster uppmärksammat narkotika i krogmiljö, vilket kan vara ett kvitto på vårt förebyggande arbete. Men det kan också vara den allt mer liberala synen på narkotika, särskilt hos yngre, som påverkar vad vi ser och vad vi bryr oss om.

I helgen lanserar nätverket en Instagramkampanj där personer uppmanas att fota sin tillvaro på krogen och tagga inlägget med #sverigefestar. ”För att visa att man ska festa och ha kul på krogen utan knark” skriver Krogar Mot Knark i ett pressmeddelande.

I Umeå är tolv krogar med i instagramkampanjen som drar igång i helgen.

Studieresa för poliser

UmeBrå har bekostat en studfieresa för ett par poliser till Stockholm där de följt Stockolmspolisens krogkommission några nätter, för att se och lära, och det har redan gett resultat.

– Vi är ganska nya på det här i Umeå, och då vi var nere hos krogkommissionen såg vi hur de gjorde, och lärde oss av deras sätt att jobba. Det har gjort oss mer offensiva inne på krogarna, och det har gett väldigt stor utdelning för oss. Vi hittar helt enkelt fler personer som är narkotikapåverkade inne på krogarna, säger Per Andersson som är en av de poliser i Umeå som jobbar mot knarket på krogarna.

Men det är krogarnas arbete och inställning som är avgörande  för att projektet ska bli framgångsrikt

– Det är ett tydligt ställningstagande, vi här på Allstar och de andra krogarna som är med i nätverket. Vi vill inte ha narkotika runt våra medarbetare och våra gäster, och med utbildning och ett ställningstagande  så ska vi se till att folk som är narkotikapåverkade inte ska komma in på våra krogar, säger krögaren Fredrik Hultman på Allstar i Umeå.

Krogar Mot Knark

Krogar Mot Knark är ett nationellt nätverk bestående av representanter från krogar och myndigheter i ett flertal kommuner. Genom Krogar mot Knark arbetar krögare, kommun och polisen tillsammans för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.