Foto: SVT/TT

Knip med mobilen – slipp urinläckage

Uppdaterad
Publicerad

För många kvinnor är urinläckage ett stort problem. Men en mobilapp som utvecklats och testats vid Umeå universitet har visat sig vara till stor hjälp.

En fjärdedel av alla kvinnor har någon gång upplevt urinläckage. För de flesta är det inget större problem men för en fjärdedel av den gruppen är det riktigt jobbigt. Till exempel har de svårt att hålla tätt när de hoppar eller hostar.

Bättre livskvalité

För några år sen tog forskare i Umeå fram en mobilapp för att hjälpa kvinnor som drabbats. Och en ny studie visar på ett positivt resultat. 123 kvinnor från hela landet deltog i en studie där 62 kvinnor testade att använda appen under tre månader medan en kontrollgrupp inte behandlades alls.

– Vi kan konstatera att de som använde appen fick mindre urinläckage och upplevde att de fick en bättre livskvalité, säger Ina Asklund, distriktsläkare i Krokom och doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Blev påminda

Appen innehåller information om inkontinens och bäckenbotten, samt olika knipövningar.

– Många av kvinnorna som testat appen tyckte att det var bra att den påminde om att göra övningarna. De flesta vet att det är bra att göra knipövningar men det är svårt att komma ihåg att göra dem i vardagen, säger Ina Asklund.

Behövde inte söka vård

Hon menar att övningar i form av en app fungerar bra eftersom de flesta har med sig sin telefon överallt.

– Många kvinnor vill testa egen behandling först innan de söker vård och appen är ett första steg. Två tredjedelar av de som var med i studien tänkte inte söka vidare vård efter att ha använt appen, säger Ina Asklund.

Appen, Tät, är gratis och finns för både iOS och Android.

Forskningsprojektet tät.nu drivs av forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, enheten för allmänmedicin vid Umeå universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.