Brist på bröstradiologer – orsakar väntetider till mammografi i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på bröstradiologer i hela landet. På Norrlands universitetssjukhus i Umeå finns två anställda – helst skulle man vilja vara minst tre till. Bristen skapar väntetider till mammografin.

– Men våra sjukaste patienter har alltid kort väntetid, säger Jörgen Strinnholm, verksamhetschef på röntgen.

Mammografienheten på Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå gör ungefär 22 000 screeningundersökningar varje år. Man gör även 5 200 undersökningar baserat på klinisk indikation.

Bröstradiologer är en typ av röntgenläkare som specialiserar sig på på bröst och bröstcancer. Tidigare har man haft tre bröstradiologer på Nus men efter en pensionsavgång i början av året, finns det nu bara två anställda.

– Vi måste täcka upp med hyrpersonal, säger Jörgen Strinnholm, verksamhetschef på röntgen.

Det är brist på bröstradiologer i hela landet och flera sjukhus kämpar med bemanningen.

– Det är jättesvårt att rekrytera från i andra delar av landet. Alla rycker i dem som finns, säger Jörgen Strinnholm.

Prioriteras utifrån medicinsk bedömning

I nuläget lyckas man kalla kvinnor på screening efter de intervaller som är rekommenderade i länet – detta eftersom man upprätthållit mammografiverksamheten utan uppehåll genom hela pandemin.

– Vår personal har gjort en stor insats under hela pandemin och det är dem vi har att tacka för att vi kan hålla våra väntetider till screeningen, säger Jörgen Strinnholm.

För patienter som fått remiss förekommer däremot väntetider. De prioriteras utifrån medicinsk bedömning.

– Men våra sjukaste patienter har alltid kort väntetid, säger Jörgen Strinnholm.

Rekryterat utbildningsläkare

För att lösa bemanningsproblemen på Nus har man sedan flera år rekryterat ett stort antal utbildningsläkare och unga specialister. Detta har gjort att behovet av hyrläkare minskat mycket sedan 2017.

Men den här insatsen tar tid eftersom utbildningen för att bli röntgenspecialist är fem år, och därefter tillkommer påföljande utbildning till bröstradiolog.

– Vi har unga läkare och medarbetare med intresse och önskemål om att utbilda sig till bröstradiologer, vilket är positivt. Vi hoppas att vi snart kan vända skutan och bristen på detta sätt, säger Jörgen Strinnholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.