Foto: Patrik Samuelsson SVT / Patrick Degerman

Kommunal chef i Skellefteå använde privat bonuskort i tjänst

Publicerad

Förvaltningschefen på Skellefteå kommuns samhällsbyggnadskontor, Hans Andersson, har använt ett privat bonuskort vid tjänsteresor. Något man inte fått göra inom kommunen sedan 2016. Andersson erkänner regelbrottet i den externa utredning som kommunen låtit göra.

Men under utredningen har Hans Andersson inte lämnat över allt material som utredarna ville ta del av.

– De ville veta hela min privatekonomi med mina privata kontokortsutdrag. Då jag anser att vi har en rättstat har jag istället valt att visa det som gäller de utpekade resorna. Jag har visat verifikat kopplat till de resorna, säger han.

Från kommunens sida tonar man ner situationen och anser den vara utredd.

– Utredarna har kunnat bekräfta att bonusen inte använts vid de utpekade resorna. Men eftersom han inte visat hela sin bonus kan vi inte bekräfta att han aldrig gjort det säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör till SVT.

Avslutat kortet

Krisitna Sundin Jonsson säger sig ha fullt förtroende för Hans Andersson.

– Jag har accepterat hans ursäkt och är övertygad om att det aldrig kommer att ske igen, säger Kristina Sundin Jonsson.

Hans Andersson har nu sagt upp sitt bonuskort. Utredarnas rekommendation är att inte utreda ärendet ytterligare, meddelar kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.