Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Lidström (M) säger nej till vindkraft i Bjurholm om inte kommunen får betydande ersättningar från bolagen – hör henne utveckla i klippet. Foto: Svt

Kommunalrådet i Bjurholm: Ingen vindkraft utan betydande ersättning till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

På Salsberget i Bjurholm vill ett tyskt företag bygga en vindkraftpark med ett 20-tal verk uppemot 300 meter. Men om kommunen inte får rätt till betydande ersättning säger kommunalrådet blankt nej.

– Jag tror det är enda sättet för att vi ska få något ut av vindkraftsetableringar, säger Christina Lidström (M).

SVT har gjort en enkätundersökning bland Västerbottens läns kommunalråd. Den visar att de flesta är generellt positiva till vindkraftsparker i deras kommuner. Men de kräver också att kommunerna i framtiden ska få betalt för etableringar. Kommunalrådet i Bjurholm är tydligast av alla.

– Vi behöver få en betydande ersättning så vi kan bygga infrastruktur annars blir det nej, säger hon.  

Roland sjögren (KD) är kommunalråd i Lycksele, han vill att ersättningarna blir uppemot 30 gånger högre än idag.

– Kan vara både genom fastighetsskatt men också genom ökat lokalt engagemang från vindkraftsföretagen. Titta på Norge och deras modell.

Inte alla kräver ersättning

Men alla kommunalråd ser inte ersättningen till kommunen som den viktigaste frågan när det gäller att inte stoppa vindkraftsetableringar. Lorents Burman (S) är kommunalråd i Skellefteå.

–Skellefteå kommun har idag stor produktion av förnyelsebar energi per capita. Ett ökat behov av energi i Sverige för framtiden innebär att även Skellefteå kommun berörs av detta. Nu reviderar vi vår översiktsplan för vindkraft för att hitta möjliga lokaliseringar, säger han.

Utredningen ”Utredningen om stärkta incitament för utbyggd vindkraft” presenteras 31 mars och syftar till att få kommunerna att inte stoppa vindkraftsetableringar genom sitt kommunala veto.

Se kommunalrådet Christina Lidström utveckla sina tankar runt vindkraftsetableringar i kommunen.

Fakta

Kommunalråden i Västerbotten om Vindkraft och incitamentsutredningen

Kjell Öjeryd (V) Sorsele: Vi har varit positiv till vindkraft tidigare när ersättningsnivåerna har varit låg men självklart skulle det underlätta framtida beslut om vi fick en högre ersättning likställt Norge.

Lennart Gustavsson (V): Malå har förhållandevis många vindkraftverk(ett 80-tal). Skulle tänka mig fler men områden saknas enligt plan. Det är viktig att man hittar lösningar (om ersättning. reds anm) för redan byggd vindkraft. Vi kommuner som varit tidiga med att tillåta exploatering kan inte ställas utanför ett system.

Roland Sjögren (KD) Lycksele: Utan dramatiska förändringar i ersättningssytemet kommer inga nya parker att diskuteras. idag pratar vi bara om småsummor

Madelaine Jakobsson (C) Nordmaling:  Jag personligen gillar vindkraft och skulle gärna se mer vindkraft både i vår kommun och i Sverige som helhet. Jag hoppas att både markägare, de närmast marken det byggs på och kommuner ska få ersättning, att de värden som skapas i bygden ska stanna i bygden på et eller annat sätt.

Andreas From (S) Åsele:  vi generellt positiv till vindkraft och anser att det är en ny basnäring i kommunen. Självklart så skulle ersättning generellt kunna påverka eventuella beslut.

Lorents Burman (S) Skellefteå: Vi reviderar vår översiktsplan för vindkraft för att hitta möjliga lokaliseringar.

Mikael Lindfors (S) Norsjö: Rent generellt är jag för vindkraft. Ersättningen till kommunen har inget med att göra om vilka områden som utpekas som lämplig det är andra faktorer som avgör dessa tex. Närhet till bebyggelse, skuggbildning, ljudnivå, riksintressen, naturvärden, visuellt störande mm.

Ulrik Dahlgren (S)  Storuman: Vad jag tycker speglar inte alltid vad mitt parti och vad våra samarbetspartners kommer fram till vid frågor av den arten.

(Jag hoppas reds amn) Att ersättningarna till kommunerna är så stora att de får direkta konsekvenser för samtliga medborgare, och ytterligare kompensationer till de som bor närmare vindkraftsparkerna, samtidigt är det viktigt att kommunernas veto kvarstår.

Christina Lidström (M) Bjurholm: Kommunerna bör få en skälig ersättning för etableringen. Ersättningen bör bygga på antal meter (höjd) och antal verk. Gärna en form av fastighetsskatt som går oavkortat till kommunerna.

Hans Lindberg (S) Umeå:  Vindkraft ställer jag mig generellt positiv till om det är tagit hänsyn till de riksintressen som finns på platsen. Det är bra att markägare och kommun får ersättning av vindkraftsbolagen när man etablerar sig i kommunen.

Anna Frej (S) Vännäs: Det vore bra (med vindkraft i Vännas, reds anm) men såvitt jag känner till så har redan Vännäs höjder ansetts fungera mindre bra för vindkraft. Jag tycker att kommunens invånare ska kompenseras i högre utsträckning än hittills, ja. Det är samma sak som med andra ingrepp i landets natur till förmån för energiutvinning – för lite kompensation till de som drabbas.

Andreas Eliasson (S) Vilhelmina: Jag är generellt positivt inställd till vindkraftetableringar. Elproduktion och arbetstillfällen är positivt, om det finns lämplig plats. Om det i framtiden också följer med ersättning är det ännu bättre.

Greger Lindqvist (S) Dorotea: Ej svarat

Petra Andersin (S) Robertsfors: Ej svarat

Mathias Haglund (S) Vindeln: Ej svarat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.