Den 31 mars ska utredningen om ersättning för vindkraftsetableringar presenteras. Enligt utredaren Ulrika Liljeberg (C) kommer det finnas tydliga förslag på kompensation för kommuner och närboende. Foto: TT, Pressbild

Vindkraftsutredaren: Det blir tydliga förslag på ersättning till kommuner och närboende

Uppdaterad
Publicerad

Närboende, kommuner och markägare ska få rätt till ersättning när det byggs vindkraft. Men utredaren Ulrika Liljeberg (C) är förtegen om detaljerna innan utredningen är klar.

– Det blir tydliga förslag på ersättningar, säger hon.

Eftersom många kommuner i södra Sverige sagt nej till vindkraftsetableringar tillsatte den socialdemokratiska regeringen en utredning för att ge kommunerna ersättning när det byggs vindkraftverk. Snart presenteras utredningen och det blir skarpa förslag på ersättningar till närboende, markägare och kommuner.

– Vi är i slutfasen av utredningen nu och alla ska känna att de fått tycka till, säger utredaren Ulrika Liljeberg (C) som inte vill ställa upp en en filmad intervju. Eller berätta mer om hur förslagen kommer ser ut.

Rennäringens företrädare: ”En mututredning”

Marita Stinnerbom från Dikanäs är både centerpartist och partiledare för partiet Guovssonásti i Sametinget. Hon har varit med i utredningen som expert och representant för rennäringen. Hon kallar utredningen för ”en mututredning”.

– Ja, det är klart. Den syftar ju till att ge pengar till kommunerna för att inte använda sitt kommunala veto, säger hon.

Marita Stinnerbom är till skillnad mot sitt svenska parti kritisk mot vindkraftsutbyggnad i renskötselområdet.

– Det stör betesmarkerna året runt, säger hon.

Den 31 mars ska resultatet av utredningen presenteras.

Marita Stinnerbom, som suttit med i den nya incitamentsutredningen som representant för rennäringen, kallar det för en mututredning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.