Kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) säger att det som hänt är jättetragiskt. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Kommunalrådet Tomas Mörtsell om självmorden: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad
Det arbete som gjorts mot psykisk ohälsa i Storuman är bra, men inte tillräckligt. Fler insatser kan behöva sättas in. Det säger kommunalrådet Tomas Mörtsell efter de senaste dödsfallen.

Enligt kommunalrådet har man jobbat med de här frågorna i flera års tid. Han lyfter bland annat fram B4 (Before), den samverkansgrupp som kommunen startat med polisen och regionen.

– Trots att vi gjort så mycket så räcker det inte till, nu måste vi se om vi behöver göra något nytt eller annorlunda. Det är fruktansvärt det som hänt, säger Tomas Mörtsell (C) till SVT.

Kommunen har en tuff ekonomisk situation, men det kommer att finnas pengar till nya insatser om det behövs.

– Först ska vi hantera det som är akut nu. Men det kan bli så att vi politiker behöver sitta ner och se hur vi ska gå vidare, säger han.

Råd och stöd om självmord och psykisk ohälsa

Visa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 901 01 alla dagar dygnet runt.  

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar. Telefon och chatt har öppet 9.00-12.00 och 14.00-21.00 måndag till fredag, och 14.00-21.00 på lördag och söndag.  

Jourhavande medmänniska finns på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 eller chatt onsdagar och söndagar 21.00-24.00

Jourhavande präst nås via 112 klockan 17.00-06.00 eller på chatt 17.00-24.00, alla dagar i veckan.  

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. På 1177:s hemsida kan du läsa mer om att ha självmordstankar och vilken hjälp som finns. 

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer