Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Wilma Gustafsson om varför vi måste börja prata om psykisk ohälsa. Foto: Moa Lindberg/SVT

Wilma Gustafsson från Storuman vill bryta tabun kring psykisk ohälsa

Publicerad

Storuman är åter ett samhälle i sorg efter att två unga kvinnor avlidit till följd av självmord. Nu vill Wilma Gustafsson återigen lyfta frågan om tabun kring att prata om psykisk ohälsa.
– Hela samhället måste våga prata öppet om det här, säger Wilma Gustafsson.

Storumans kommun har tidigare haft problem med att unga i kommun mått dåligt och under den senaste veckan har frågan om psykisk ohälsa bland unga återigen blivit aktuell.

På kort tid har två unga tjejer i Storumans kommun avlidit till följd av självmord. I ett inlägg på sociala medier tar storumanbon, Wilma Gustafsson, upp vikten av att våga prata om psykisk ohälsa. Hon har själv egna erfarenheter av psykisk ohälsa och kände dessutom en av tjejerna som nu gått bort.

Inlägget har gillats av hundratals och flera stöttar Wilma kring hennes tankar.

Hör henne själv berätta om varför hon känner att det är viktigt att ämnet lyfts.

Råd och stöd om självmord och psykisk ohälsa

Visa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 901 01 alla dagar dygnet runt.  

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar. Telefon och chatt har öppet 9.00-12.00 och 14.00-21.00 måndag till fredag, och 14.00-21.00 på lördag och söndag.  

Jourhavande medmänniska finns på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 eller chatt onsdagar och söndagar 21.00-24.00

Jourhavande präst nås via 112 klockan 17.00-06.00 eller på chatt 17.00-24.00, alla dagar i veckan.  

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. På 1177.se kan du läsa mer om att ha självmordstankar och vilken hjälp som finns. 

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer