Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Svårt att komma åt att det inte skulle påverka kvaliteten, säger Johan Söderling (S). Foto: SVT

Enkät: Mer än varannan kommun i Västerbotten har skurit i välfärden

Publicerad

Mer än varannan kommun i Västerbotten har skurit i välfärden jämfört med förra året. Endast en kommun, Vännäs, bedömer att besparingarna kommer att påverka kvaliteten. Det visar en enkät från SVT.

Var tredje svensk kommun har sparat in på välfärdsområdena vård, skola och omsorg sedan förra året. I Västerbotten är siffran över kommuner som minskat budgeten betydligt högre.

11 av länets 15 kommuner har svarat på SVT:s enkät. Sex av dessa uppger att de minskat sin budget inom något eller flera av områdena: vård, skola eller omsorg. Alla utom en kommun, Vännäs, uppger att den minskade budgeten inte påverkar kvaliteten.

Saknas 10 miljoner

I Vännäs var samtliga partier överens om årets budget och målet är en ekonomi i balans efter 2022. Bland annat har äldreomsorgen och skolan fått mindre pengar i år.

– Inom skola generellt är bedömningen från ansvarig förvaltning att det behövs ca 9,7 miljoner kronor för att upprätthålla samma kvalitet som 2019, skriver Vännäs ekonomichef, Birgitta Samuelsson, i enkätsvaret.

Vännäs gör även bedömningen att neddragningar inom grundskolan leder till att det blir färre som undervisar eller på annat sätt hjälper och stöttar eleverna att nå målen. Även att det påverkar skolpersonalens arbetssituation och hur attraktiv Vännäs är som skolkommun.

”Nedskärningar får konsekvenser”

Vännäs kommunalråd, Johan Söderling (S), menar att man ser över tekniska lösningar och digitalisering för att möta de ekonomiska utmaningarna utan att tumma allt för mycket på kvaliteten.

– Det är svårt att komma åt att det inte skulle påverka kvaliteten. Alla nedskärningar får konsekvenser på något sätt, sedan jobbar ju förvaltningar för att det ska få så lite konsekvenser som möjligt för elever eller brukare, säger Johan Söderling (S).

Kommuner som svarat att de minskat budget inom välfärden sedan förra året

Visa
  • Bjurholm
  • Dorotea
  • Sorsele
  • Vilhelmina
  • Vännäs
  • Åsele

Kommuner som inte svarat på enkäten:

  • Nordmaling
  • Norsjö
  • Robertsfors
  • Umeå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT kartlägger kommunernas ekonomi

Mer i ämnet