Kommunen dolde fuktproblem i förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun kände till problemen med fukt i nio förskolor i Umeå – utan att informera föräldrarna.

Det var i våras beskedet kom. Nio förskolor i Umeå måste evakueras på grund av fel i byggnaderna, det fanns fuktskador och kemikalier frigjordes i golvmattorna

Men Västerbottensnytt har nu tagit del av rapporterna bakom beslutet och kan idag avslöja att Umeå kommun visste om majoriteten av problemen med husen redan under hösten 2012.

– Det är klart att man blir besviken på kommunens agerade men framförallt är det besvärande att man inte låter föräldrar ta del av det, säger Niklas Brinkfeldt, förälder.

– Jag förstår att man kan tycka att det är lång tid men det här är en byggnadsteknisk undersökning, ingen undersökning om inomhusmiljön, säger Susanne Aidanpää, fastighetschef på Umeå kommun.

Den läkare som anlitats av både föräldrar och kommun säger i ett utlåtande att han inte bedömer miljön som farlig, men påpekar också att det inte gjorts någon miljömedicinsk utredning I ett annat utlåtande om ett barn på professorn som haft astmabesvär så skriver han dock att det finns vetenskapligt stöd för att barn inte bör vistas i fuktskadad inomhusmiljö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.