Dottern blev sjuk – förskola kan vara bov

Uppdaterad
Publicerad

För ett halvår sedan konstaterade Umeå kommun konstruktionsbrister på nio av Umeås kommunala förskolor. Brister som innebär att det frigörs ämnen som kan vara farliga för barnens hälsa. Trots hälsoriskerna kommer renoveringen inte påbörjas förrän tidigast till våren 2014.

Johanna Pennlert har sina barn på Professorn som är en av dom nio kommunala förskolor som rapporterats ha problem med inomhusmiljön.

Hon är upprörd över kommunens agerande och menar att de mätningar som gjorts inte påvisar hur farligt det är för barnen att vistas på förskolan.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Ett av Johanna Pennlerts barn visar symptom och har fått uppsöka läkare. Bland annat rör det dig om väldigt långvariga förkylningar och kraftig hosta.

–  Det handlar inte bara om mina döttrar, det handlar om alla barn och barns rätt att vistas i en säker miljö på förskolan, där man inte riskerar att utveckla symptom som kan bli kroniska, säger Johanna Pennlert.

Samtidigt som Johanna Pennlerts barn visat symptom så har det inte gått att bevisa att det är miljön på förskolan som är boven. Nu vill hon se en mer tydlig utredning av mögelhalterna på förskolan och var fuktskadorna eventuellt sitter.

Renovering dröjer

Det har snart gått ett halvår sedan kommunen påvisat konstruktionsbrister som kan påverka barnens hälsa negativt. De enda åtgärder som gjorts hittills är att se till att ventilationen går dygnet runt och att städningen görs mer noggrant.

Att hitta provisoriska lokaler och göra upphandlingar tar tid menar kommunen och några renoveringar kommer inte kunna påbörjas förrän våren 2014.

– Det kommer att ske i olika etapper, vissa får vänta längre på renoveringen och andra kan vi komma igång snabbare med beroende på vad som ska åtgärdas, säger Ann-Christin Åström som är säkerhetssamordnare på kommunens fastighetskontor.

Kan inte garantera säkerhet

I våras när vi intervjuade dig kunde du inte garantera barnens säkerhet, kan du göra det idag?

– Jag är fortfarande inte medicinskt kunnig så jag kan inte göra det, säger Ann-Christin Åström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljöproblem på förskolor i Umeå

Mer i ämnet