I dagsläget vistas omkring 40 utsatta EU-medborgare i Umeåregionen. Foto: TT

Kommunen ger halv miljon till härbärge för EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun bidrar nu med en halv miljon till ett akut vinterhärbärge för utsatta EU-medborgare.
– Det går inte att ha människor som sover i bilar när det är så här kallt, säger Margareta Rönngren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Kommunen ingår i en överenskommelse med Umeå pastorat om att öppna ett vinterhärbärge i i Backengården. Boendet kommer att ha upp till 20 platser, fram till den 15 april. I överenskommelsen med Svenska kyrkan går kommunen in med 500.000 kronor och kyrkan ansvarar för lokal och personal.

I dagsläget vistas omkring 40 utsatta EU-medborgare i Umeåregionen. Av dem uppskattas 12–15 personer övernatta i Umeå.

– Vi måste ha en förberedelse för när människor hamnar i så här utsatt situationer. Humanism måste finnas och då måste man försöka hitta den här typen av lösningar, säger Margareta Rönngren (S).

Moderaterna emot: ”Inte kommunens uppgift”

Tidigare har Pingstkyrkan ordnat akutboende för utsatta EU-medborgare. Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M) och Peder Westerberg (L) yrkade avslag till att bevilja stödet.

– Vi vidhåller vår uppfattning om att detta inte är en kommunal uppgift. Genom stödet till härbärget bidrar kommunen till att människor blir kvar i en ohållbar livssituation, säger Anders Ågren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.