Arkivbilder. Foto: SVT

Kommunen kan inte lova ett badhus – trots brett intresse

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan försvann badhuset från Malå. Nu kan det komma tillbaka – men det finns inga garantier enligt kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

I slutet på augusti tog Malå kommun fram en medborgarenkät för att undersöka intresset av ett badhus i Malå. Av de 650 personer som svarade på enkäten ville 615 se ett badhus på orten.

Men trots det breda intresset kan inte kommunen lova att det kommer tillbaka.

– Min målsättning är att under den här mandatperioden kunna fatta någon form av strategibeslut kring hur och om vi ska gå vidare för att det här kommer att kräva ganska mycket jobb, säger Gustavsson.

Samarbetar med Norsjö och Arvidsjaur

Kommunen kommer nu att utreda om det går att antingen rusta upp det befintliga badhuset, bygga ett nytt, eller om man måste överge projektet helt. Vad det kan kosta kan kommunalrådet inte svara på i nuläget men han räknar med upp mot 100 miljoner kronor.

– Det är många mindre kommuner som är i samma dilemma. Våra angränsande kommuner, Arvidsjaur och Norsjö, har samma utmaningar så vi försöker att samarbeta, samverka och lära av varandra, säger Gustavsson.

I februari nästa år planerar kommunen att bjuda in till en medborgardialog. Men något slutgiltigt beslut ska inte tas förrän i mars 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.