Karin Isaksson som är teknisk chef vid Umeå kommun säger att man på kommunen är medveten om att det är trångt, främst vid Folkets hus.
– Där har vi dock bara ett körfält för att bättre trafiksäkerhet och för att underlätta för de som ska passera. Vi möter kontinuerligt representanter från kollektivtrafiken och där finns utrymme diskutera behov av justeringar men än så länge har få frågor lyfts, säger hon.
”Knepigt med förändringar”
Vad gäller resenärerna så tycker en del som SVT Nyheter Västerbotten pratat med att det är lite förvirrat hur man ska gå, och att de saknar övergångsställe. Karin Isaksson förklarar att mittplattformen är till för att skapa mer utrymme för de som är på Vasaplan och att det ska vara enkelt att byta buss.
– Det längre trafiktempot som finns på Vasaplan efter ombyggnaden i kombination med att du nu bara ska passera halva bredden hoppas vi ska underlätta att passera, sedan är det alltid lite knepigt med förändringar och det kan ta tid innan man vant sig, säger Karin Isaksson.
Medvetet att inte ha övergångsställe
Att det inte finns något övergångsställe är ett aktivt beslut, för det skulle innebära att bussar alltid skulle behöva stanna för gående, och det skulle medföra förseningar.
– Vi har valt att ha anordnade passager där man bara behöver korsa ett körfält i taget jämfört med tidigare upp till fyra fält. Detta i kombination med bättre belysning har skapat en mycket bättre trafikmiljö för alla.