Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson säger att kommunen ska hjälpa till att söka ny lokal, men kan inte ge mer pengar. Foto: SVT

”De har levt över sina tillgångar”

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden tycker att Stadsmissionens verksamhet är viktig och söker ny lokal, men samtidigt tycker nämndens ordförande att Stadsmissionen levt över sina tillgångar.

Kenneth Fahlesson (S) som är ordförande i socialnämnden i Skellefteå säger till SVT Nyheter Västerbotten att kommunen har ett ansvar för att hjälpa Stadsmissionen med ny lokal.

– Stadsmissionens verksamhet är jätteviktig, det är klart att vi måste försöka hjälpa till på något vis, säger Fahlesson, som först i går fick veta att den reservlokal som Stadsmissionen hoppats på, inte skulle gå att flytta in i.

Läs även: Stadsmissionen stänger – blir väntsal för busstrafik

En av flera verksamheter

Samtidigt är Stadsmissionen bara en av flera föreningar som socialnämnden stöttar.

– De tre stora föreningarna som vi ger bidrag till är Guldstadens kvinnojour, Föreningarnas hus och Stadsmissionen. Det skulle också kännas svårt att bestämma att Stadsmissionens verksamhet är viktigare än Kvinnojourens, säger Kenneth Fahlesson.

Levt över sina tillgångar

Nu ska socialnämnden ta ställning till hur föreningsbidragen ska fördelas kommande år, tolv sociala föreningar har ansökt om drygt tre miljoner, men det finns bara 1,5 miljon i budgeten. 

Kenneth Fahlesson tycker att Stadsmissionen har levt över sina tillgångar.

– Vi har fattat beslut om att vi inte kan hjälpa till mer än så här, sedan har de hoppats på sponsorbidrag som de inte fått, säger Fahlesson. Dessutom är kommunens uppfattning att bidrag inte ska gå till lokalhyra, utan till verksamhet.

Försöker lösa lokalfrågan

Men Stadsmissionens problem är alltså inte bara pengar, utan också att man snart står utan lokal, då kommunens fastighetsbolag behöver nuvarande lokalen till annat.

– Vi ska titta på om vi kan bistå med någon lokal, men jag vet ännu inte hur det kan lösas. Vi har försökt på föreningar att samsas om lokaler, men det har varit svårt, säger Fahlesson.

Men du är av uppfattningen att kommunen måste hjälpa till här?

– Det är absolut kommunens ansvar att hjälpa till, säger Kenneth Fahlesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.