Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Juneblad: ”Vi måste nog inse att det inte kommer lika många” Foto: SVT

Fortfarande inget tillstånd för Svenska rallyt – Umeå kommun räknar med färre besökare

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun hade räknat med 100 000 besökare på rallyt i februari. Men den skenande smittspridningen riskerar att påverka besöksantalet. Dessutom har tävlingen fortfarande inget tillstånd.

– Det är klart att det finns en oro, säger Peter Juneblad, näringslivschef hos Umeå kommun.

De senaste veckornas explosionsartade smittspridning och skärpta restriktioner gör nu att Umeå kommun inte längre tror att evenemanget blir den folkfest som man tänkt – med upp emot 100 000 besökare.

– Rallyt är fortfarande genomförbart med de restriktioner som finns eftersom tävlingarna är utomhus, men vi får inse att det nog inte kommer lika många människor som vi ursprungligen trott, säger Peter Juneblad, näringslivschef Umeå kommun.

Kommunen hade hoppats på stora vinter för företag, restauranger och besöksnäringen. Men nu ställer man in sig på att allt blir i mindre omfattning.

– Det är klart att våra intäkter kommer att minska, säger Juneblad.

Saknas tävlingstillstånd

Länsstyrelsen skickade ut ansökan på remiss till kommuner, myndigheter och berörda samebyar. Svarstiden går ut den 19 januari.

När svaren kommit in ska arrangören ta del av synpunkter.

– Sedan beror det på vad det är för synpunkter. Det kan handla om att något måste ändras, förtydligas, eller åtgärdas, säger Per Lundström, jurist på länsstyrelsen.

”Vill fatta beslut snart”

Han kan inte svara på när länsstyrelsen kan besluta om tävlingstillståndet.

– Vi vill fatta beslut så snart som möjligt men vi måste också ska se till att det utreds ordentligt. Men vi måste tänka på att det måste finnas tid för allmänheten att anpassa sig till tillståndet. Det ska också finnas tid att överklaga, säger Per Lundström.

Smittskyddsläkaren i Västerbotten Gunilla Persson säger så här om rallyt:

– Det gäller att alla är medvetna om vilka restriktioner som gäller. Det är många aktörer som måste tänka igenom, både arrangören men också de som ska husera alla som kommer att bo här. Det blir en utmaning för restauranger och serveringar att det inte blir trängsel. Så det blir en utmaning för många.

Smittskydd: ”Inte bra med trängsel ute heller”

– Det är jättesvårt att säga hur smittspridningen ser ut om fem veckor.

Skulle det gå att genomföra?
– Jag tror att de skulle gå för att det är mycket som sker utomhus, men det finns utmaningar på alla sätt och vis. Det är svårt ibland att undvika trängsel och det är ju inte bra att ha trängsel utomhus heller, men vi håller på att titta på det tillsammans med andra inblandade.

Hör näringslivschefen om hur kommunen tänker inför rallyt i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM-rallyt i Umeå

Mer i ämnet