Nordmalings kommun, kommunkontoret. Foto: SVT

Kommunhus tvingades stänga efter hot

Publicerad

I fredags uppstod en konflikt mellan två besökare på Nordmalings kommunkontor. Personalen lyckades låsa ute mannen som senare kunde gripas av polis. Nu låser kommunkontoret dörrarna för besökare.

Nordmalings kommun har i vanliga fall kommunhuset låst och besökarna måste gå via receptionen, som fungerar som en sluss. Men under renoveringar har dörren varit öppen. I fredags uppstod en hotfullsituation mellan två besökare på kommunhuset.

– Vi hade en incident. Det var två stycken besökare som hamnade i konflikt. När gärningsmannen var utanför så låste vi dörrarna. Polisen var snabbt på plats och kunde gripa mannen, säger Johan Tegnhed, kommunchef.

LÄS MER: Efter hotfulla situationer – kommunhus låser dörrarna

Kommunhuset i Nordmaling höll stängt resten av fredagseftermiddagen. Och med anledning av incidenten kommer kommunhuset nu att låsa dörrarna.

– Besökare får använda en ringklocka och sedan går vi och möter den personen som ska besöka oss. Det här var inget hot mot en medarbetare men så klart är det ändå omtumlande, säger säger Tegnhed.

LÄS MER: Nu ska väktare vakta kommunhuset

Kommunchefen lyfter fram att personalen agerade snabbt och bra vid situationen.

– Det gjorde det jättebra och tog ett tidigt beslut om att låsa, säger Johan Tegnhed, kommunchef på Nordmaling.

Rutiner ska ses över

Kommunen ska trots detta se över sina rutiner när det gäller detta.

– Vi ska skriva en incidentrapport och se titta på våra rutiner, säger Tegnhed.

Har släppts

Den misstänkte mannen är i 24-årsåldern och enligt polisen ska personerna ha en ytlig relation med varandra. Mannen släpptes efter förhör hållit med honom.

– Han är misstänkt för olaga hot, säger Joakim Lundberg, förundersökningsledare vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.