– Man förbrukar för mycket resurser i förhållande till vad medborgarna får för pengarna, säger Dick Hellman (M). Foto: TT.

Kommunrevisionen kritiserar Skellefteå äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad

Äldreomsorgen i Skellefteå kostar mycket mer än på andra håll, men ändå är kvaliteten medelmåttig. Det visar en granskning som kommunrevisionen nu offentliggör och som pekar på att kommunen inte lever upp till de krav som ställs.

Vården- och omsorgen i Skellefteå förbrukar enligt kommunrevisionen nästan hälften av kommunens totala ekonomiska resurser och äldreomsorgen kostar 194 miljoner kronor (nästan 23 procent) mer är så kallade referensjämförbara kommuner, och det är därför granskningen har gjorts.

”Medborgarna får för lite”

– Enkelt uttryckt har vi kommit fram till att man förbrukar för mycket resurser i förhållande till vad medborgarna får för pengarna, säger Dick Hellman (M) som är ordförande i kommunrevisionen.

Några mer långtgående slutsatser vill han inte dra i det här läget, men frågan blir om socialnämnden använt pengarna på ett felaktigt sätt?

– Jag tror inte det. Jag tycker att det mer handlar om en politisk inriktning att vi velat ge mer och våra brukarundersökningar visar att vi får valuta för pengarna, säger socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S).

Ingen munter läsning

Han konstaterar att revisionsrapporten inte är någon munter läsning och framhåller att tjänstemännen på förvaltningen nu kommer att få uppdraget att svara på granskningens alla frågor och ta fram ett underlag som visar om pengarna har använts på rätt sätt.

Nästa torsdag ska revisionsrapporten redovisas i socialnämnden.

– Vi har känt att det här kunde bli kontroversiellt och därför har vi försökt föra en dialog om vad vi exakt ska kika på redan innan, för vi vill ju göra sådant som verksamheten har nytta av eftersom vårt mål är att kommunen ska bli bättre, säger Dick Hellman (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.