Arkivbild. Ulf Widmark säger att evakueringen till nya lokaler är en komplicerad process. Foto: SVT

Komplikationer kan försvåra evakuering

Uppdaterad
Publicerad

Verksamhetschefen Jens Boman vid Infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus kräver att verksamheten får flytta efter att ett 40-tal medarbetare fått sjuka-hus-syndrom. Men att genomföra processen är lättare sagt än gjort.
– Det finns genomförandekomplikationer för att kunna evakuera och åtgärda problemet på ett rationellt sätt, säger Ulf Widmark, fastighetschef vid Västerbottens läns landsting.

På fastighetsavdelningen har man en utarbetad metod för hur man hanterar problematiken kring sjuka-hus-syndrom, något som Ulf Widmark menar är ett arbetsmiljöproblem.

– Vi gör provtagningar och mätningar och ser om vi kan hitta några tekniska orsaker till att arbetsmiljön skulle vara ohälsosam. Efter analyssvaren kommit fattas beslut om vad man ska göra, men det är då det absolut största problemet kommer in i bilden, säger han och fortsätter:

– Det är komplicerat att evakuera verksamheten  på ett rationellt sätt samtidigt som verksamheten bedrivs.

Läs även: 40 av 120 anställda har insjuknat på kliniken

Har en plan för evakueringen

Men samtidigt säger Ulf Widmark att det finns en stor vilja och ambition både från fastighetsavdelningens sida och landstinget att genomföra åtgärder och komma tillrätta med problemen. Paviljonger har ställts upp alldeles intill infektionskliniken och en evakuering är planerad.

– Man har nu sett till att en evakuering ska kunna påbörjas och det finns en planering för genomförandet, säger Ulf Widmark.

Läs även: ”Medarbetare är förtvivlade”

Exakt när evakuering av verksamheten kan påbörjas är i dagsläget inte fastställt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer