Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Nordin, Företagarnas regionchef, om läget för företagen i Västerbotten. Foto: Martina Holmberg/TT, SVT

Konkurserna i Västerbotten ökar kraftigt: ”Oroväckande trend”

Uppdaterad
Publicerad

Konkurserna i Västerbotten har ökat kraftigt. De branscher som drabbats hårdast är detalj- och partihandeln samt hotell- och restaurangbranschen.

– När boendekostnader och räntor går upp så behöver de flesta dra ner på onödig konsumtion. Då kanske restaurangbesök och nöjen blir det som väljs bort, säger Jonas Nordin, regionchef på Företagarna.

Konkurserna i länet har ökat med över 60 procent hittills i år jämfört med samma period i fjol enligt en sammanställning gjord av Upplysningscentralen UC. Under första halvåret av 2023 har konkurserna varit det högsta till antalet på tio år i landet och tusentals har förlorat jobbet.

Västerbotten sticker ut

Västerbotten är ett av de län som haft störst ökning av konkurser i hela landet. Det finns inget självklart svar på varför det ser ut så.

– Sett över längre tid ligger Västerbotten lite bättre till när det gäller andel konkurser, även om enskilda månader kan sticka ut. Vi har många stora investeringar på gång i länet och förhoppningsvis kan företagen dra nytta av dem och klara sig bättre framöver, säger Jonas Nordin.

I klippet: Hör hur Jonas Nordin ser på trenden med allt fler konkurser i Västerbotten.

Ökning av antalet konkurser

LänÖkning jämfört med 2022Stockholms län23%Uppsala län28%Södermanlands län37%Östergötlands län44%Jönköpings län63%Kronobergs län−5%Kalmar län9%Gotlands län83%Blekinge län3%Skåne län31%Hallands län35%Västra Götalands län47%Värmlands län21%Örebro län44%Västmanlands län29%Dalarnas län15%Gävleborgs län44%Västernorrlands län22%Jämtlands län23%Västerbottens län63%Norrbottens län−10%Sverige30%

Siffrorna visar den procentuella förändringen från första halvåret i år jämfört med samma period 2022.

Källa: UC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.