Så ska Umeås nya badhus, Navet, se ut. Foto: Illustration från Umeå badhus AB

Könsneutral omklädning klubbad

Publicerad

Det blir ett omklädningsrum för personer som varken vill byta om på herr eller damavdelningen i Umeås nya badhus. Det meddelar fritidsnämndens ordförande.

År 2016 beräknas det nya badhuset i Umeå stå färdigt. Det kommer då att innehålla ett könsneutralt omklädningsrum för personer som varken vill byta om på damernas eller herrarnas. Beslutet motiveras med att alla besökare ska känna sig välkomna och inkluderade, oavsett könsidentitet.

– Vi har jobbat med tillgänglighet i bred bemärkelse, inte bara fysisk tillgänglighet utan även känslomässig. Det finns människor med olika behov och det måste vi kunna möta, som ordförande är jag jättenöjd över det här beslutet säger Ari Leinonen (S), fritidsnämndens ordförande.

Ökad tillgänglighet

Fritidsnämnden har jobbat tätt ihop med handikapprörelsen under hela planeringsprocessen av det nya badhuset. Bland annat ska det blir lätt att ta sig med buss till badet, men svårare med bil.

– Annars blir det en anläggning för flintskalliga män som mig, som tar bilen dit. Ett badhus innebär stora investeringar som påverkar människor under lång tid och det måste kunna nyttjas av så många som möjligt, säger Ari Leinonen.

Enskilt rum

I praktiken innebär beslutet att det kommer byggas ett mindre, låsbart omklädningsrum där besökarna kommer att byta om en i taget. Rummet är också handikappanpassat.

Umeå kommun är inte först ut, könsneutrala omklädningsrum finns redan i bland annat Norrtälje och Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer