Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konstnären CM Lindqvists gamla villa i Vännäs ska säljas. Hör hur dottern och barnbarnen minns Carl Magnus Lindqvist i klippet. Foto: Anders Lindqvist

Konstnärsvilla säljs – oklar framtid för samlingen

Publicerad
Nu säljs konstnären Carl Magnus Lindqvists gamla hus i Vännäs. Vad som kommer att hända med all konst i huset är ännu oklart. Familjen hoppas att kommunen eller Västerbottens museum ska ta sig an samlingen.

Carl Magnus Lindqvists hus i Vännäs ska nu säljas och tömmas. Lindqvist, som utbildade sig i bland annat Paris på 20-talet, är en av länets mest framträdande konstnärer och även hans dotter Lisbeth Lindqvist-Forsberg har verkat som konstnär. När hon nu flyttar in på serviceboende ska konstnärsbostaden tömmas och familjen hoppas att den konst som finns i huset ska bevaras av till exempel Vännäs kommun.

– Jo det tycker man ju, absolut, att det vore ju fantastiskt och att de borde bry sig, ett litet mini-museum, säger Carl Magnus Lindqvists barnbarn Åsa Forsberg Lindgren.

Gav namn åt gata

Huset ligger sen mer än 100 år på Konstnärsgatan i Vännäs. Carl Magnus Lindqvist, eller CM som han kallas, var så känd att han fick ge namn åt hela gatan. Hans kanske mest kända tavla Getarpojken sägs bygga på egna erfarenheter av att som barn ha vaktat kor och getter på bete ute i skogen. Annars var han mest intresserad av porträtt av människor som hade levt ett liv. 

– Han ville ha porträtt som talade, som hade rynkor, det lite skrynkliga och allt det man får med åren, berättar Lisbeth Lindqvist-Forsberg när vi träffar henne med coronasäkrat plexiglas mellan oss utanför Borgmästargården i Vännäs.

I klippet ovan hör ni hur dottern och barnbarnen minns Carl Magnus Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer