Konstsalonger öppnar i länet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen öppnar konstsalonger både på Västerbottens museum i Umeå och i Skellefteå konsthall. Över två hundra konstverk har valts ut av en jury. Det gemensamma för båda utställningarna  är att konstnärerna ska ha anknytning till Västerbotten.

Urvalet gick till på samma sätt, en jury bestående av tre personer fick bedöma bilder av ett antal inskickade konstverk. Namnen på konstnärerna hade tagits bort. Det kom in 416 ansökningar och av de valdes 119 konstnärer med 214 verk ut. Nu ställs verken ut i Skellefteå konsthall och på Västerbottens museum i Umeå. Enda kravet var att man skulle ha någon slags koppling till Västerbottens län, man kunde ha bott här, ha släkt här, pluggat här, bara det fanns en koppling.

Konstverken som valdes ut valdes för sina konstnärliga kvaliteter. Juryn bestod bland annat av konstnären Helene Billgren och av konstnärsduon bakom Sara Lidman-tunneln i Umeå, FA+, det vill säga Gustavo Aguerre och Ingrid Falk. De letade också efter en bredd i tekniker och uttryck.

– Men juryn tittar också på om man har någon ny idé, säger Suzanne Steneberg konstantikvarie på Västerbottens museum. Om det är spännande och originellt.

De flesta tekniker finns representerade bland konstverken, allt från oljemålning, akvarell och tusch, skulptur, till lera, foto och videokonst. Det finns även textilkonst och smycken. Men fastän alla konstnärer skulle ha en koppling till Västerbottens län tycker inte Suzanne Steneberg att verken har så mycket gemensamt.

– Nej, det tycker jag inte att man kan se.  Vissa har valt att uttrycka sig på ett sätt och andra på ett annat, så nej, det tycker jag inte att man kan säga.

Utställningen på Västerbottens museum pågår mellan 6 juni och 14 september och på Skellefteå konsthall från 7 juni till 7 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer