Kontantfritt och bad på tid – så blir Navet

Uppdaterad
Publicerad

Nästa höst öppnar nya badhuset i Umeå – Navet.

Men badar du så kostar det.

Och motionssimmare har endast 90 minuter på sig för att simma och byta om. SVT Nyheter Västerbotten har tittat närmare på badhuset.

Hundra man jobbar med badhusanläggningen i centrala Umeå. Navet ska ”torrinvigas” i maj men redan om några veckor fylls de första poolerna. Kaklingen som görs på 14 000 kvadratmeter är inte riktigt klar men bygget håller än så länge tidsplan och budget.

Parallellt arbetar fritidskontoret med underlag inför beslut om vad det ska kosta, öppettider och så vidare.

– Vi kommer att ta efter hur andra badanläggningar löst det framförallt för motionärer – att man betalar strax under hundra kronor för att bada i en och en halv timme, berättar avdelningschefen Patrik Samuelsson vid fritidskontoret vid Umeå kommun.

Kontantfritt badhus

Badgästerna kommer att få ett klockarmbandliknande band som laddas med pengar.

– Vår ambition är att bli helt kontantfria. Har man betalat in sig och laddat bandet med pengar kan man sen både öppna skåpet med bandet och handla i serveringen med det, berättar Patrik Samuelsson.

Äventyrsdelen som är ungefär lika stor som Paradiset i Örnsköldsvik innehåller en för Sverige unik vågmaskin, några rutschkanor i olika nivåer och en klättervägg.

– Vi sneglar förstås på grannen när det gäller prissättning vid entrén, säger Patrik Samuelsson som uppskattar att en vuxenbiljett kommer att kosta omkring 140 kronor.

Taxorna fastslås i fritidsnämnden i slutet av november. Efter det presenteras även taxor för årskort med mera.

För den som vill dröja sig kvar längre än 90 minuter får en extra avgift vid utgången om man inte redan från början tänkt bada länge.

Fördubblad personalstyrka

I övre delen inreds ett gym och i källaren en relax. Båda dessa anläggningar får man betala extra för att nyttja i det nya badhuset.

I maj kommer folk får komma och titta på anläggningen, men det är först efter sommaren som badarna välkomnas i större skala.

– Det är en hel del intrimning som måste göras och vi ska också arbeta med en riskbedömning så att vi säkert vet hur mycket personal vi behöver, säger Samuelsson.

Idag arbetar elva personer vid det befintliga gamla badhuset. Det kan röra sig om en fördubbling inför hösten 2016 då Navet ska öppna som dagtid kommer att vara öppet 06.00 till 22.00 på vardagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.