15-åringen döms för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Foto: SVT

Körde 140 kilometer i timmen med A-traktor – 15-åring döms

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åring som tidigare åtalats misstänkt för att ha kört en A-traktor i uppemot 140 kilometer i timmen, bland annat på gång- och cykelvägar, döms nu. Han döms för olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik. 

Det var i slutet av oktober förra året som polisen, utan framgång, försökte stoppa en A-traktor i Vännäs som färdades i en hastighet högt över den tillåtna. Först i Bjurholm kunde polisen få stopp på bilen. Bakom ratten satt en 15-åring som nu döms i Umeå tingsrätt.

Enligt tingsrätten har pojkens agerande inneburit ett medvetet risktagande av allvarligt slag när han bland annat färdats så snabbt som 140 kilometer i timmen och även struntat i stopplikten.

Försökte köra ifrån polisen

Han har även vägrat att stanna vid polisens stoppförsök för att han ville komma undan. På Fällforsvägen mot väg 92 körde han 100-120 kilometer i timmen och iakttog återigen inte stopplikten. Hastigheten pendlade då mellan 120 och 170 kilometer i timmen.

Sammantaget bedöms agerandet som grov vårdslöshet i trafik, vilket 15-åringen också döms för, samt för olovlig körning.

Pojken har erkänt olovlig körning och vårdslöshet i trafik av normalgraden. Med hänsyn till hans unga ålder döms han till ungdomstjänst 30 timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer