Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Dorotea kommun lockade med kortare arbetsveckor så högg Agneta Svensson tjänsten som socialsekreterare. Foto: Anders Öhlund

Kortare arbetsvecka framgång i Dorotea – löste personalkris på socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan var det akut brist på socialsekreterare i Dorotea. För att locka personal infördes en 32-timmars arbetsvecka. Nu är alla tjänster tillsatta och kommunen lyckas behålla sin personal.

Hög arbetsbelastning och flera sjukskrivna – detta var vardagen för socialtjänsten i Dorotea. År 2018 infördes 32-timmars arbetsvecka på prov i Vilhelmina, Åsele och Dorotea för att försöka lösa rekryteringsproblemen i kommunerna.

Blev permanent i Dorotea

Dorotea var den enda kommunen där det blev permanent. Enligt Gaby Bisping, verksamhetschef för vård och stöd, medför arbetstidsförkortningen inga extra kostnader.

– Vi behövde inte extraanställa. Man kan jobba mer effektivt och leverera när man får återhämtning. Är man trött funkar inte hjärnan, säger hon.

Nu är alla sex tjänster av socialsekreterare tillsatta. Två bor på orten. De övriga pendlar från närliggande kommuner, som Hoting, Vilhelmina och Åsele.

– Framför allt kan vi behålla personalen, säger Gaby Bisping.

Vissa av socialsekreterarna jobbar fyradagarsvecka, medan andra jobbar sex timmars-dagar.

– Det är en möjlighet till återhämtning och det är värdefullt, säger Olivia Östman Modin, enhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.