Foto: SVT

Kostnaderna för ”Fabriken” skenar – bygget granskas

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna har rullat på utan kontroll och politikerna har inte fått tillräckligt information. Det anser Moderaterna i Skellefteå som är mycket kritiska till hur bygget av industrihussatsningen ”Fabriken” har gått till.

Nu går en advokat och flera utredare igenom alla räkningar.

– Vi har inte blivit informerade tillräckligt. Det är allvarligt, säger Andreas Löwenhöök (M) i Skellefteå.

För en vecka sedan avgick vd:n och sjukskrev sig. En snabbtutredning tittar nu på hur det kunde gå så fel med satsningen på ”Fabriken”. Budgeten för bygget när det startade var 305 miljoner kronor, sedan 367 miljoner kronor och idag vet ingen om 400 miljoner kronor räcker.

– Alla har ett ansvar. Jag har ett ansvar. Nu får vi se vad utredningen kommer fram till, säger Lorents Burman (S) som är kommunalråd i Skellefteå.

”Kan bli en förlustaffär”

Moderaterna är också rädda för att samma sak kan hända med det nya kulturhusbygget i Skellefteå. Kulturhuset har kommunen redan sålt för en miljard kronor, men nu ska det byggas.

-Det kan bli en förlustaffär som drabbar skattebetalarna om budgeten inte håller, säger Andreas Löwenhöök (M).

– Man kan aldrig ge garantier. Ska man göra det skall man förvalta och inte bygga nytt. Men vi ska hålla budgeten, säger Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.