Foto: SVT

Kostnaderna för hyrpersonal i regionen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för hyrpersonal inom Region Västerbotten ökade förra året med 15 miljoner kronor. Totalt betalade regionen 213 miljoner kronor för hyrpersonal.

— Det är ett misslyckande av den rödgröna majoriteten, säger oppositionsrådet Nicklas Sandström (M)

Samtidigt som kostnaderna ökade för hyrpersonal anställde regionen också 136 fler personer. Under en period har regionens kostnader för hyrpersonal gått ner, men nu ökar alltså kostnaden igen. Regionrådet Peter Olofsson (S) säger att man ska undersöka djupare vad det är som gjort att kostnaderna har ökat igen.  

– När det gäller sjukhusvården ligger vi ungefär där det är rimligt att ligga, men när det gäller primärvården har vi tyvärr ökat igen. Vi har bland annat satt in en ny organisation, tre närsjukvårdsområden. Den organisationen måste få sätta sig först och sedan får vi se hur den utvecklas, säger han.  

Enligt Peter Olofsson (S) ska regionen fortsätta jobba med att minska hyrkostnaderna, men att det är en utmaning. 

– Det är inte bara att skära ner på hyrpersonalen. Vi kan inte säga nej till att ge folk vård och finns det inte personal får vi det här bekymret säger han. 

Oppositionen: Behövs bättre personalpolitik

Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) säger att det inte går att skylla ifrån sig på en ny organisation, utan att det behövs bättre personalpolitik så hyrpersonalen vill jobba för regionen i stället. Enligt honom ska det finnas bättre möjligheter till vidareutbildning och att regionen borde se över vem som gör vad i vården så att exempelvis medicinska sekreterare kan avlasta sjuksköterskor och läkare.  

– Det där är inga nya förslag, säger Peter Olofsson (S) Enligt honom finns en överenskommelse mellan regionerna i landet hur de ska jobba för att minska beroendet av hyrpersonal. 

– Många av de förslag som Moderaterna föreslår finns i den överenskommelsen, säger han. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.