Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vår reporter berätta om branden på Rönnskärsverken. Foto: SVT

Kraftig brand på Rönnskärsverken i Skelleftehamn – allmänheten varnades

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen rasade en kraftig brand på Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Hela elektrolysverket har brunnit ned och all produktion på hela anläggningen har stoppats.

– Produktionen är helt stoppad. För stunden försöker vi att begränsa branden, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.

Larmet kom klockan 02.25 och ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades där man varnade för giftig rök. Allmänheten uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. En kraftig rökpelare syntes på långt håll vid anläggningen.

De boende i området fick under natten ett sms med VMA-varningen.

Branden på Rönnskärsverken

– Annars hade vi inte haft en aning om att det hade hänt, för röken blåser just nu ut över havet, sade en boende i området som SVT pratat med.

Fyra enheter från ambulansen är kvar på plats och under natten har fem personer bedömts på plats. Enligt ambulansen i Skellefteå hade ingen av dem behov av sjukvård. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Vattenenhet och rökdykare larmade

Under morgonen var ett 20-tal enheter från räddningstjänsten på plats. Även en vattenenhet från Holmsund, rökdykare från Robertsfors och andningsskyddscontainrar från Umeå skickades.

En helikopter från MSB vattenbombade elektrolysverket från ovan.

Taket rasade in

Vid 8-tiden på morgonen rasade taket in på den brandhärjade byggnaden.

– Vi försöker hindra branden att nå kemikalierna och det finns ett hopp om att klara det. Det är en lycklig omständighet att röken blåser ut till havs, sade Conny Qwarforth då.

Ingen produktion på flera veckor

Under förmiddagen arbetade räddningstjänsten med att begränsa branden som då fortfarande var omfattande.

– Det kommer att vara omfattande skador. Elektrolysverket betraktar vi som nedbrunnet, sade Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.

All produktion har stoppats av säkerhetsskäl och väntas vara nere de närmaste veckorna. Rörelseförlusten under stoppet är beräknad till 85 miljoner kronor – i veckan. Då har man ännu inte tagit med kostnaden för skadorna på byggnaden, uppger Boliden i ett pressmeddelande.

Faran över – restrikioner hävs

Vid 11-tiden hade räddningstjänsten lyckats bekämpa den större branden och även rökspridningen över havet hade avtagit. Det minskar även risken att röken sprids över land om vinden vänder.

Vid lunchtid uppgav räddningschefen att faran är över, och att alla restriktioner hävts.

Rönnskärsverken i Skelleftehamn ligger i Skellefteå kommun och är Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller, och arbetar med återvinning av elektronikskrot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Rönnskärsverken

Mer i ämnet