Skellefteå kommun rustade för att barn och elever kunde behöva skickas hem på grund av branden på Rönnskärsverken. Vid lunchtid meddelade räddningschefen att den kraftiga rökutvecklingen avtagit. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Brand på Rönnskärsverken – Skellefteå kommun: Skolor kan behöva stänga

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga branden vid Rönnskärsverken har fått Skellefteå kommun att agera och gå ut med information.

– Vi bedömer att skolor och förskolor kan hålla öppet, men man förbereder också för att kunna skicka hem barn och elever tidigare om vinden vänder och röken går in mot samhället, säker kommunikatören Caroline Thorén.

Natten till tisdag skickades skickades ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, om varnade för giftig rök och allmänheten uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar i Skellehamnsområdet med anledning av branden.

Barnen kan skickas hem

I och med att röken just nu blåser ut till havs så kan skolor och förskolor fortfarande vara öppna, skriver Caroline Thorén i ett pressmeddelande. Men enligt Räddningstjänsten kan vinden vända efter lunch och då kan barnen komma att skickas hem.

Branden på Rönnskärsverken

– Kommunens krisledning är aktiverad och följer läget noggrant för att med kort varsel kunna vidta eventuella åtgärder, säger Caroline Thorén.

Vid lunch tid meddelade räddningschefen att faran nu är över, eftersom den kraftiga rökutvecklingen har avtagit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vår reporter berätta om branden på Rönnskärsverken. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Rönnskärsverken

Mer i ämnet