Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson & Evelina Dahlberg/SVT

Räddningschefen om branden på Rönnskär: ”Faran är över i Skelleftehamn”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på tisdagsmorgonen utbröt en brand på Rönnskärsverken i Skelleftehamn – allmänheten varnades via sms och VMA för farlig rök och alla produktion har stoppats. Enligt räddningstjänsten är faran nu över och de restriktioner som funnits nu har hävts, eftersom den kraftiga rökutvecklingen har avtagit.

Klockan 11:52 skickade SOS Alarm ut ett nytt meddelande till de boende i Skelleftehamnsområdet. Enligt meddelandet säger räddningsledaren vid räddningstjänsten i Skellefteå att faran är över. Tidigare var oron stor att den kraftiga rökutvecklingen från industribranden i Skelleftehamn skulle spridas över land om vinden vände.

– Det var ett kraftigt moln med brandrök i morse, men det har nu minskat ordentligt. Jag ser nu på bilderna därfrån att det i princip inte finns någon rök kvar. Samhället är inte längre hotat om vinden skulle vända, säger Johan Marklund, enhetschef på räddningstjänsten.

Branden på Rönnskärsverken

Har ett hyfsat grepp

Vid 11-tiden hade räddningstjänsten lyckats bekämpa den större branden och även rökspridningen över havet hade avtagit. Det minskar även risken att röken sprids över land om vinden vänder.

– Vi har ett hyfsat grepp just nu och röken har minskat. Vi har tagit ned det värsta, men vill hitta de mindre bränderna som pågår i området, säger Ola Lindström, brandmästare.

Spara drickvatten

Släckningsarbetet har krävt mycket vatten och nivåerna i Skelleftehamns vattentorn är låga. Kommunen uppmanar alla som är anslutna till vattentornet att vara sparsamma med dricksvattnet fram till lunch på onsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Rönnskärsverken

Mer i ämnet