Foto: SVT

Kraftig minskning för kollektivtrafiken i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet resenärer som åker kollektivt i Västerbotten har minskat rejält under senvåren jämfört med samma period förra året. Både regiontrafiken och lokaltrafiken har drabbats men störst är tappet för lokaltrafiken.

Om man tittar på länet som helhet har kollektivtrafiken i Västerbotten trafikerats mer eller mindre som vanligt under våren. Med ett undantag – lokaltrafiken i Umeå. På grund av många sjukdomsfall bland personalen och coronavirusets framfart beslutade länstrafiken att gå över till sommartidtabell för lokalbussarna i Umeå redan i slutet på mars. En månad tidigare än vanligt.

Hoppades på rekordtrafik inför 2020

När det gäller lokalbussarna i Umeå har det under vissa veckor varit över 60 procent färre resenärer jämfört med 2019 konstaterar en besviken kollektivtrafikchef.

– Vi hade ju fördubblat resandet under en längre tid och förhoppningarna var stora att vi under 2020 äntligen skulle passera målet 10 miljoner resor. Januari och februari såg riktigt bra ut men i april har resandet minskat med 56 procent jämfört med ifjol. Det var ju verkligen inte vad vi väntat oss, säger Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef Umeå kommunföretag.

Kan förändra framtidens kollektivtrafik

Även regiontrafiken har haft betydligt färre resenärer och Länstrafikens VD Harriet Söder oroar sig för framtiden.

– Vi har i snitt mindre än hälften resenärer i bussarna än vad vi brukar ha. Det är dramatiska siffror och ekonomiskt är det väldigt kännbart. Och ingen vet ju när vi kommer tillbaka till något slags normalläge. Kommer våra finansiärer, kommuner och regionen, att framöver ha råd med kollektivtrafik i samma omfattning som idag? frågar sig Harriet Söder, verkställande direktör Länstrafiken i Västerbotten

Hör kollektivtrafikchef Fredrik Forsell och umeåbor om lokaltrafiken i Umeå i klippet ovan.

I grafiken ovan syns antalet resor med lokalbuss i Umeå per vecka. Mellan vecka 1 och vecka 17 dom två senaste vårarna. Som exempel kan nämnas att 229 428 resor gjordes vecka 15 år 2019, jämfört med 79 892 år 2020. En minskning med 65 procent. Foto: Länstrafiken Västerbotten
Regiontrafiken har tappat nästan hälften av sina resenärer under senvåren 2020. Foto: Länstrafiken i Västerbotten

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.